Ledarbloggen

39 000 besök för Kulturantenn under 2024!

Fantastiskt – 2024 ökade antalet besök på vår hemsida dramatiskt. Från 29 000 /år till 39 000! Och mest ökade besöken till Ledarbloggen. Vi kommer därför åter lyfta några av de allra mest lästa inläggen under de kommande veckorna. Denna gång lyfter vi inlägget från den 13 april som handlar om jäv och bedömningsgrupper. En…

Läs mer

Chilla eller inte? Om Kulturrådet.

I tidigare inlägg har jag diskuterat referensgruppens inre dynamik. Detta inlägg handlar om förutsättningarna för referensgruppens arbete. Jag tar min utgångspunkt i Kulturrådets bidragsgivning på musikområdet, som nyligen reformerats något – ett antal bidrag som tidigare haft olika ansökningstider (och blanketter) har nu samlats och man ansöker nu inom samma period och på samma blankett. …

Läs mer
Kulturantenn spår i sumpen

Kulturantenn spår i sumpen – och God Jul!

Ännu ett år – Kulturantenns andra – går mot sitt slut. Förutom många oerhört inspirerande möten med våra “kulturantenner”, har en stor mängd texter och analyser producerats av oss under året. Själva utgångspunkten för Kulturantenns grundande har nämligen bekräftats vara allt för korrekt. När vi startade spådde vi att kulturen, då för två år sedan,…

Läs mer

Återblick och framåtrörelse.

Under hela mitt yrkesliv har jag fört anteckningar och försökt analysera mitt eget arbete och agerande. Ibland har det resulterat i blogginlägg, men det mesta har varit till för det egna arkivet och möjligheten att återbesöka och reflektera över sådant jag iakttagit och gjort – men glömt. Och sommaren och stugan i Tornedalen lämpar sig…

Läs mer

Dags att höja temperaturen i musiklivet!

Jag har under gott och väl femton år varit lite besvärlig med kanske i synnerhet en fråga. Nämligen den som rör nivån på det estetiska samtalet vid våra musikinstitutioner. Jag ska inte säga att det estetiska samtalet är helt frånvarande – det bubblar upp här och där. Men temperaturen på bubblet är generellt låg, menar…

Läs mer

Levla upp, Konstnärsnämnden.

I dagarna skickades besluten om vilka som beviljats arbetsstipendier från Konstnärsnämnden ut. Mer än tidigare år har diskussionernas vågor efter beskeden gått höga bland tonsättare och musiker – särskilt bland dem som är verksamma inom det vida fält som kallas västerländsk konstmusik. Ett fält som ofta misstas för att vara en genre. I själva verket…

Läs mer

Uppsala Kammarsolister läggs ned.

På 1980-talet, precis vid tiden för den stora regionala musikreformen i Sverige, gjorde jag vapenfri tjänst i Uppsala. Största delen av tiden förlades på dåvarande Upplands Musikstiftelse. Bland mina uppdrag fanns att bära pukor, duka podiet för Uppsala Kammarorkester, hämta dirigenter, kopiera noter och koka kaffe åt Uppsala Kammarsolister. Men också, när behov uppstod, göra…

Läs mer

Svensk Scenkonst i Staare/Östersund

Nu är två välarrangerade Östersundsdagar till ända i sällskap av mängder av gamla vänner och kolleger inom ramen för Svensk Scenkonsts branschdagar. Jag och kompanjonerna i Kulturantenn var där, och vi gjorde så klart många reflektioner med anledning av de panelsamtal som ägde rum. En inledande spaning handlar om den ”gröna omställningen” som flaggades upp…

Läs mer

Mot Östersund/Staare!

Nu packar Kulturantenn AB för Östersund – alla tre grundarna (en från Kiruna, en från Gävle och en från … Östersund) möter upp i Staare (det samiska namnet på Östersund). Och det av två skäl – dels egna möten kring våra klienter samt samtal om kommunikation och webb i det nya glödheta samarbetet med Geektown…

Läs mer

Ledarbloggen: nära 30 000 besök sedan start!

Sedan Kulturantenns Ledarblogg startade för cirka ett år sedan har nära 30 000 nya och återvändande besökare nosat på bloggen. Oerhört kul, tycker vi, eftersom vi inte haft någon särskild strategi med inläggen. Mer än att försöka vara branschrelevanta, förstås. Det bästa är givetvis att vi med ledning av besökssiffrorna kan sluta oss till att…

Läs mer

Operaföljetongen

Återigen seglar en debatt upp kring Kungliga Operan – byggnaden och konstformen diskuteras och de positioner som tidigare funnits manifesterar sig åter. I en debattartikel i SvD påpekar scenografen L-Å Thessman att man nog måste separera frågorna. Operakonstens framtid har givetvis ingenting med nödvändiga reparationer att göra. SFVs lite småfnoskiga ingång i ett av förslagen…

Läs mer

Kulturantenn och Geektown!

Så här lagom till helgen kan vi avslöja ett nytt samarbete! Kulturantenn samarbetar nu med coola Geektown (Luleå) för en make-over av vår hemsida (med mera). Nu vidtar en kreativ fas. Med ledning av dagens uppstartsmöte kommer det bli både kul och fartfyllt!

Läs mer

Rekryterare

Rekryterare har en enormt viktig roll i bygget av våra kulturinstitutioner. Uppdragsgivaren har ofta formulerat sig kring skall-krav och övriga delar av kravspec när en chef ska rekryteras. Inte sällan förekommer orden ”innovativ” och ”orädd” i dessa alster.  Samtidigt uppfattas dessa ord och deras faktiska betydelse (och vad de innebär i form av chefsbeteende) ofta…

Läs mer

Läsarfråga om jäv och bedömningsgrupper (och Halo-effekten).

”Halo-effekten är ett psykologiskt fenomen som kan beskrivas som en form av bedömarfel där en bedömares generella intryck av någon eller någonting påverkar hur mer specifika egenskaper eller förmågor hos den eller det bedömda uppfattas.” (Ur kandidatuppsats från Lunds universitet). Jag fick en fråga från en läsare som rörde mitt senaste blogginlägg, i vilket jag…

Läs mer

Referensgruppen och den osynliga påverkan

Häromdagen hörde ytterligare en av våra ”kulturantenner” av sig och meddelade att hens ansökan beviljats. Stor glädje, förstås. Och på de seriösa förvaltningarna i våra större kommuner och regioner finns som regel en viss förutsägbarhet av det positiva slaget: gör man en bra ansökan finns det ofta en god chans att få den beviljad.  När…

Läs mer

Leve mångsysslandet!

Ännu en vecka är snart till ända. Jag har haft förmånen att ha en mängd rasande kreativa möten som har handlat om allt från mediala strategier till hur man kan tänka när man skriver programtexter. Det är slående hur många i Kulturantenns krets som har mängder med strängar på den berömda lyran. Och med kapacitet…

Läs mer

Källkritikens dag och kulturen

Idag är det Källkritikens dag. Och ja, källkritik blir allt viktigare i ett digitalt brusande landskap där vilka påhitt som helst kan framställas som vore det dagsens sanning. Och lögnen svarar ofta mot ett behov – ett behov av förenklingar och ytligt sett greppbar “information”. De som har desinformation som huvudsyssla vet förstås att deras…

Läs mer

Säsongsprogrammen knådas …

Idag är det Internationella Kvinnodagen. Samtidigt filar nu Sveriges musikinstitutioner på sina kommande säsongsprogram. Under åren har en viss ökning av andelen tonsättare som är kvinnor kunnat noteras bland orkestrar, men man får konstatera att närvaron alltjämt är låg och fluktuerar betänkligt på flera håll. Allt sedan Orkesterutredningen (SOU 2006:34), för vilken jag var sekreterare,…

Läs mer

Behöver du agentur?

I dag, på Alla hjärtans dag, tar Kulturantenn AB ett nytt steg. Vi öppnar nu för representation av sångare, musiker och dirigenter.  Detta för att delar av vår verksamhet redan börjat luta åt det hållet – vi får också allt fler förfrågningar som pekat i samma riktning. Och för min egen del känns det fantastiskt…

Läs mer

Sex tips för musiklivets överlevnad!

Det pågår just nu en infekterad debatt om samerna och deras rättigheter. DN:s Hanne Kjöller har nyligen excellerat i den nya tidens paradgren – att med utgångspunkt från en kombination av lögner, halvsanningar (och utelämnande av belysande fakta) skapa en bild av urfolket samerna som i sin tur underblåser existerande konflikter och skapar nya. Det…

Läs mer
Fredrik Österling

Chefer – och andra idioter som inte svarar på mejl.

En återkommande frågeställning – inte minst bland frilansare som för sitt yrkesutövande är i behov av kontakt med institutioner eller nyckelpersoner med inflytande – handlar om den oförmåga många chefer och institutioner tycks ha att svara på mejl – eller överhuvudtaget på tilltal. Det kan handla om att en tonsättare bett en chef överväga ett…

Läs mer

Den dysfunktionella ledningsgruppen – eller ensemblen.

Under åren har jag haft möjlighet att både sitta med i och leda s.k. ledningsgrupper. Dessa sammanhang påminner också om några av de konstnärliga grupperingar jag varit en del av, i minst ett avseende. De är båda sammanhang där de flesta vill bidra till att ”göra skillnad”. Samtidigt är det ofta utmanande att få grupper…

Läs mer

“Le och vinka, pojkar!”

Den (som det tycks) vanligaste (och förmodligen billigaste) ledarskapskursen tillhandahålls av inga mindre än Pingvinerna från Madagaskar. Ni vet, de festliga karaktärerna från filmen och serien med samma namn. Min favorit är förmodligen Rico, han som har förmågan att spy upp olika saker – allt från vapen till annat. Han är annars inte bra på…

Läs mer

Kan man bli för synlig?

– råd till unga som vill göra skillnad i musiklivet. Denna text är knepig att skriva, av flera skäl. Dels är det komplexa mekanismer jag försöker fånga in, dels är risken (då jag utgår från egna upplevelser) att jag framstår som bitter. Och det är jag inte. I alla fall inte hela tiden. Jag tror…

Läs mer

Med ledning av den pågående debatten kring såväl Östersjöfestivalens programsättning som det som pågår i Östergötland, drog jag mig till minnes något jag skrev för en antologi om kultursverige år 2040. Framtiden är nu hette antologin och finns att köpa på Bokus (typ 16 kr/kapitel). Det var då 2011. Tecknen på att en ny överlevnadsstrategi behövde…

Läs mer

“Tack för din ansökan, men …”

Rekryteraren lät bekymrad och inte så lite skamsen på rösten. Hen hade ursprungligen hört av sig efter sedvanligt scoutande efter möjliga kandidater till den framskjutna positionen i musiklivet. Genomfört ett första samtal med mig och med viss emfas sagt att hen skulle föra fram mitt namn till kunden, styrelsen för organisationen. Hen tyckte sig inte…

Läs mer

Kulturantenn i uppdrag för musikerförbunden

Kulturantenns Fredrik Österling går nu igång med en utredning som är en del av de två musikerförbundens strävan att gå samman. Primärt handlar uppdraget om att konsekvensutreda ett eventuellt byte av centralorganisation – Sveriges Yrkesmusikerförbund tillhör idag TCO och Svenska Musikerförbundet hör idag till LO-sfären. Läs mer i länken till förbundens pressmeddelande: https://news.cision.com/se/symf—sveriges-yrkesmusikerforbund/r/symf-och-musikerforbundet-i-nytt-forbund,c3791193

Läs mer

Ännu en ompublicering …

Stockholm och det fria musiklivet. Det är inte det att jag saknar uppslag. Problemet är när jag återbesöker tidigare texter och inser att vissa debattämnen och upprop går i cykler i svenskt musikliv, samtidigt som få adresserar kärnfrågorna, som inte förvånande ofta handlar om hur man använder sin makt vid varje givet tillfälle. 2019 poppade…

Läs mer

Spår från branschdagarna.

Med tanke på att det nu pågår en utredning om samverkansmodellen, fann jag det relevant att åter lägga ut ett gammalt blogginlägg (2019) på Kulturantenns Ledarblogg. Bilden som ackompanjerar texten skissade jag några år tidigare. Flöjtisten ska föreställa Per Markus Heggestad (Blåsarsymfonikerna). Åter efter ett par intressanta och välarrangerade branschdagar för Svensk Scenkonst, denna gång…

Läs mer

Dags för en ny Näsflöjten?

Åter från Svensk Scenkonsts branschdagar bearbetar jag de olika samtal som fördes både på podiet och i Östgötateaterns korridorer. En klar höjdpunkt bland seminarierna var när samverkansmodellen – och den nystartade utredningen därom – debatterades. En hel del vatten har flutit under broarna sedan modellen sjösattes. År 2009 pågick ett intensivt arbete med efterbörden av…

Läs mer

Frånvarande Närvarande

Som utlovat kommer här en uppföljare på mitt senaste blogginlägg som jag kallade Närvarande/Frånvarande. Jag skrev att jag denna gång skulle vända på steken och beskriva hur fysisk frånvaro ibland faktiskt kan öka känslan av en närvarande chef. Exemplet är – förstås -självupplevt. Det hela ägde rum när när jag själv var chef och i…

Läs mer

Det rör på sig. Om än långsamt.

Läser ett inspirerande inlägg av Johan Wester på Linkedin. Han och ett gäng vänner med familjer har tågluffat – ett val gjort utifrån både sociala skäl men också (inte minst) av klimatskäl. Återigen ser man de what-about-istiska invändningarna i kommentarsfälten. Våra utsläpp är så marginella i ett globalt perspektiv, så hur tror han att det…

Läs mer

Den västerländska konstmusiken – musikerna och publiken – förtjänar ett transformativt ledarskap!

Vad tror ni? Kommer vi under överskådlig tid se en västerländsk konstmusikalisk institutionell arena som är jämställd och nyttjar hela bredden av den musikaliska diversiteten? Kommer det vara möjligt att åter göra en ”Skippa helskägg”-säsong (den säsong Blåsarsymfonikerna gjorde med 50% musik komponerad av kvinnor, 50% komponerad av män) eller för den delen en säsong…

Läs mer

Ekonomi – tråkigt. Och alldeles underbart …

Resultatrapporter, balansrapporter, avstämningar, redovisningar, likviditet, fakturagranskning, osv. Vilket stök det är! Det tar tid från det ”riktiga” jobbet och roligt är det inte heller. Ständiga krav från ekonomiavdelningen i form av uppföljningar och prognoser, tidsredovisning och granskning av fakturor eller saknade underlag som måste tas fram. Gnälliga och tjatiga är de, personalen på dessa funktioner.…

Läs mer

Närvarande – Frånvarande

I mitt yrkesliv inom HR har jag alltid (i olika konstellationer och varianter – med medarbetare, chefer, chefskolleger och fackliga representanter) hört sägas: ”Vi vill ha en närvarande chef!” ”Jaha” har jag då svarat jag lite lamt. ”Exakt vad menar du?” ”Jo, vi vill ha någon som ser oss, någon man kan gå in till,…

Läs mer

Chefen utan ansikte.

Vi har alla hört storiesarna. Om de där cheferna som är så inne i sin chefsbubbla att de varken ser eller hör sina medarbetare. De “kör sitt eget race” utan särskild empati eller för den delen kompetens (åtminstone om man får tro det som sägs bland medarbetarna). Eller vad sägs om chefen för den stora…

Läs mer