Ännu en vecka är snart till ända. Jag har haft förmånen att ha en mängd rasande kreativa möten som har handlat om allt från mediala strategier till hur man kan tänka när man skriver programtexter. Det är slående hur många i Kulturantenns krets som har mängder med strängar på den berömda lyran. Och med kapacitet att spela på dem alla! Även bakom personer som utåt framstår som extremt nischade döljs som regel en bukett av dolda talanger – oavsett om det är matlagning eller kunskaper om gamla tryck-tekniker.
Min egen titulatur har också fluktuerat friskt i veckan. Jag har förstås varit ledare för min verksamhet, men också kollegial rådgivare, skribent och dialogpart för framtida samarbetsprojekt. Dessutom har jag bollat omslag till min kommande roman med förlaget OCH blivit påmind om ett verk jag skrev för femton år sedan: en musiker från ett land i Mellaneuropa hörde av sig till mig i min roll som tonsättare. Hen hade av en annan musiker fått en bibba partitur med min musik för mer än femton år sedan. Och först nu hade hen fördjupat sig i materialet. Det hela mynnade ut i att jag ska få göra lite omorkestreringar för att passa musikerns egen ensemble.
Så oerhört kul. Och samtidigt vet jag att många kan bli förvirrade av mångsysslande som idé – något jag ofta påpekar i mina samtal med “kulturantenner”. Alla är nämligen inte mottagliga för det faktum att människan av naturen liksom är flerkanalig. Därför kan man ibland behöva portionera ut sin kreativitet och kompetens på ett pedagogiskt vis för att inte väcka misstankar om att man är en person som inte är bra på något alls och därför sprider ut sin inkompetens på flera fält…
Det finns också en modern uppfattning om att hög specialisering med nödvändighet också betyder att man måste avskärma sig från andra “spår”. Jag tror tvärtom att alla fält (inte minst inom det konstnärliga området) har potential att befrukta varandra. Genom textskrivande kan tankar få kropp som blir till klingande musik, bilder eller – varför inte – “bara” ett stimulerande samtal. Och att arbeta med musik har ju bevisligen direkt påverkan på kreativiteten rent generellt. Så stundande helg hoppas jag att alla som när en hemlig dröm om att prova något nytt kreativt spår också gör det! Och faktiskt kan också att sjunka ned i en fåtölj med en god bok utgöra ett kreativt spår …
Som ackompanjemang kan man lyssna till den tredje satsen i min andra blockflöjtskonsert, betitlad “Esquisses Verlainiennes”. Bolette Roed och Arte dei Suonatori, från radioupptagningen vid uruppförandet i Warszawa 2013.